KASJA ang. Cassia (Cinnamomum cassia) 15ml
Kasja (Cassia) drzewo
Cynamonowca jak sugeruje nazwa, jest blisko spokrewnione z drzewem
Cynamonu. Ponieważ cynamonowiec jest tańszy od cynamonu, przyprawa
powszechnie sprzedawana jako „cynamon” to często cynamonowiec. Olejek
eteryczny cynamonowca destylowany jest z gałęzi, oraz liści chińskiego
cynamonowca z rodziny Lauraceae.
Profilaktycznie stosuj w sezonie przeziębień i grypy oraz do dezynfekcji pomieszczeń.
Właściwości:
antybiotyk
przeciw wzdęciowe
antyseptyczne
przeciwskurczowe
przeciwwirusowe
ściągające
środek dezynfekujący
środek pobudzający antybakteryjne i anty-depresyjne
Zastosowanie:
Układ trawienny: biegunka, zaparcia, itp.
Wskazania:
- ból stawów
- przeziębienia i grypa
- zaparcia
- kaszel
- biegunka
- ból brzucha
Stosowanie:
- Układ trawienny (biegunka, zaparcia, itp.): Dodać kroplę olejku do ciepłej wody ze słodzikiem i wypić.
- Przeziębienie, gorączka i grypa:
Nałożyć kilka kropli olejku eterycznego cynamonowca na podeszwy stóp.
- Dodać min. 3 krople olejku do wody i wlać do dyfuzora. Rozpylać w pomieszczeniu przez 20 do 60 sekund.
Bóle stawów i bóle reumatyczne:
- Olejkowa esencja cynamonowca stosowana jest jako środek pobudzający krążenie.
- stosować miejscowo, lub połykać z wodą lub innym napojem
(ENG) Cassia, a close
relative of cinnamon, is notable for its wonderful fragrance. Mentioned
in the Old Testament, cassia has literally been used for thousands of
years both for its fragrance and calming properties. For aromatic,
topical, or dietary use.